Alles over het zelf maken van natuurlijke cosmetica.   
Nederlands 
  Home
  COSMETICA ZELF MAKEN   WAT HELENA COSMETICA ZO UNIEK MAAKT   Aanbiedingen   HULP BIJ HET BESTELLEN   Recepten
 
Producten
  Helena Verzorgingslijn
  Grondstoffen voor het zelf maken
 
Extra
  HELENA COMPLETE VERZORGINGSLIJN
  NIEUW !!!
  Aanbiedingen
  Aloë Vera Lijn
  Multi- Vitamine Lijn
  Tea Tree Lijn
  Anti- Aging Lijn
  Cosmetica voor de man
  Etherische oliën
  Baby Lena Lijn
  Uw huid
  Uw haar
  Reiniging van de huid
  Parfumering
  Conservering
  Historie
  Links
  Algemene Leveringsvoorwaarden/verzendkosten
  Boek
  Pakket zelf crème maken
  Recept zelf crème maken
  Parfum zelf maken
  Recepten
  Informatie over grondstoffen voor specialisten
 

 

Etherische oliën

Etherische oliën zijn natuurlijk of natuuridentiek. Natuuridentiek alleen in het geval dat natuurlijke oliën te kostbaar of niet verkrijgbaar zijn.
Natuuridentieke etherische oliën hebben bijna dezelfde werking en meestal ook dezelfde geur als natuurlijke oliën.
Etherische olie  is een vluchtige, sterk geurende olie die hoofdzakelijk uit plantendelen bestaat. Deze wordt bijvoorbeeld uit de bloesem, de zaden of de blaadjes gewonnen.
Dit kan op verschillende manieren: door uitpersen, door destillatie met water, door het maken van een aftreksel van de bloesems in een vluchtig oplosmiddel of door het oplossen in vloeistof  (uitlogen).
Al jarenlang is de heilzame werking van natuurzuivere etherische oliën bekend. Meestal komen etherische oliën uit het buitenland: lavendelolie komt bijvoorbeeld voornamelijk uit Zuid-Frankrijk, rozenolie uit Bulgarije.
Niet alle oliën zijn voor iedereen geschikt, dus bij onvoldoende kennis dient u altijd een aromatherapeut of natuurarts te raadplegen. 
Etherische oliën kunnen op diverse manieren gebruikt worden:                                                      

 

Toevoegen aan het badwater              
Recept: 85 ml plantenolie, 7,5 ml mulsifan, 10-15 ml etherische oliën.                                 

Stomen
Voeg 2 druppels olie toe aan een kom heet water.
Bij stomen dient u uw hoofd boven de kom te houden. Doe er eventueel een handdoek overheen, adem een paar minuten de stoom in en herhaal dit zonodig nog een paar keer (bij een gevoelige huid liever niet langer dan een paar minuten). Dit werkt zeer heilzaam bij infecties aan de keel, de neus, de voorhoofdsholte en de longen.

Etherische olie branden
Aromabrandertjes zijn overal te koop: vul deze met water en voeg hier 1 of 2 druppels etherische olie aan toe. De olie zal een heerlijke geur geven en kan bij de juiste keuze zelfs luchtzuiverend werken. Bij het gebruik van een aromasteen dient u geen water toe te voegen maar kunt u de druppels olie op een deel van de steen doen. De steen wordt vervolgens warm.

De meest bekende vorm van aromatherapie is wel het masseren van het lichaam met een olie die etherische oliën bevat. Gebruik nooit etherische oliën puur op de huid tenzij dit wordt geadviseerd door een arts of aromatherapeut. Voordat  u met de massage begint dient u een klein beetje van de massageolie aan te brengen op de huid aan de binnenkant van de elleboog of pols. Zo kunt u testen of u de etherische olie op uw huid kunt verdragen. Als er na 24 uur geen reactie is opgetreden dan kunt u deze olie veilig  gebruiken. Voor een eenvoudige massageolie voegt u 6 druppels etherische olie toe aan een eierdopje plantaardige olie: dit zorgt ervoor dat de olie mooi gelijkmatig  op de huid aangebracht kan worden. Zoete amandelolie of jojobaolie  is hiervoor zeer geschikt.
Wees heel voorzichtig met masseren met etherische oliën bij zwangerschap, kleine kinderen, suikerpatiënten en bij sommige andere ziektebeelden: raadpleeg bij twijfel altijd een deskundige.
Experimenteer nooit zelf bij kwalen!Alpendenolie Oostenrijk
De pinus cembra, arveden of alpenden, groeit in het hooggebergte tot aan de boomgrens, tot 3000 meter. Wordt  als geurstof gebruikt in cosmetica, speciaal in badproducte, wasmiddelen en parfums.
De geur is typisch voor de dennenfamilie, fris en harsachtig, maar zoeter dan de grove den.

Anijsolie China
Illicium Verum
De geur is wat onwennig maar erg aangenaam. De olie is zeer heilzaam bij verkoudheid en werkt bovendien ontspannend en kalmerend.

Ocimum basilicu
Basilicum heeft een warme en toch frisse, sterke geur. Basilicum wordt toegepast als gorgelmiddel bij keelontstekingen en in kompressen bij etterende en slecht helende wonden.
Deze olie  niet gebruiken bij zwangerschap.

Bergamotolie Italië
Citrus Bergamia Risso
Bergamotolie ontleent zijn naam aan Bergamo, een streek in Italië waar de boom al eeuwen wordt gekweekt om er de heilzame olie aan te onttrekken. Bergamotolie zou koorts en inwendige wormen bestrijden. Bergamotolie wordt onttrokken aan de vruchten van de Citrus Bergamiaboom. De boom behoort tot dezelfde familie als de sinaasappelboom. De olie wordt onttrokken aan de schil van de kleine,  groengele ronde vruchten. Bergamot heeft grote effecten op het gevoel. Men beweert dat bergamot een inspirerende werking heeft op de creativiteit: het zou kunstenaars, die al hun zintuigen ( zicht, tast en reuk)  volledig moeten benutten, helpen om inspiratie op te doen. Bergamot werkt zeer rustgevend op het centrale zenuwstelsel. Het werkt goed bij stemmingswisselingen, bij vermoeidheid en zwakte. Bovendien stimuleert  bergamot  de spijsvertering. Bergamot werkt sterk antiseptisch en kan bij de behandeling van wonden gebruikt worden. Het werkt ook zeer effectief  tegen insecten en parasieten. Bergamot regelt de hypothalamus(hersenaanhangsel) en heeft een verfrissende en verkoelende werking.

Citrus sinensis L. Sicilië
Een bloedsinaasappel, ook wel bloedappelsien, wijnsinaasappel, wijnappelsien of moroappelsien genoemd, is een sinaasappelsoort die binnenin rood is. De bloedsinaasappel is rond 1850 in het Middellandse Zeegebied ontdekt. Er bestaan twee typen, de volbloed (schil en vruchtvlees rood) en de halfbloed (alleen vruchtvlees rood). Van deze typen bestaan weer verschillende rassen. Bloedsinaasappel kan gebruikt worden voor de vette huid. De olie wordt gewonnen door koude persing of stoomdestillatie van de schil van het onrijpe fruit. De olie heeft een licht fruitige, frisse, warme, zoete geur.

Styrax tonkinensis
De benzoëboom groeit op Java, Sumatra en in Thailand. De gom of hars wordt gewonnen door in de stam een inkeping te maken, waardoor een uitzwetingsproces op gang komt. De benzoëgom heeft een grijze kleur met donkerrode strepen. De rode strepen bevatten het grootste gehalte aan aromatische stoffen. Via een zuiveringsproces wordt van de gom een rood-bruine hars gemaakt die er uitziet als een dikke siroop. De hars bevat ongeveer 20% benzoëzuur en weinig etherische olie. De etherische olie wordt door distillatie aan de hars onttrokken en veelvuldig in de parfumindustrie gebruikt, maar ook in medicijnen en in kleurstoffen. De olie werkt desinfecterend, genezend, rustgevend en slijmoplossend. De olie was een bekend ingrediënt in kloosterbalsem, een middel tegen hoest en bronchitis. Benzoe siam heeft een licht zoete, op chocola lijkende, geur.


Juniperus Mexikana
De Ceder uit Virginia, ook wel Rode Ceder genoemd, behoort niet tot cederachtigen, maar tot de familie van de cipressen. Het is eigenlijk een jeneverbes. Cederhoutolie heeft een kruidige, exotische geur die enigszins aan vers geslepen potloden doet denken. Cederhoutolie heeft dezelfde werking als Niaouli, echter sterker kalmerend, omdat er wat kamfer in zit. De olie werkt antitranspirerend, versterkend en is goed voor gebruik bij eczeem, onzuivere huid, jeugdpuistjes, wondjes en zweertjes.
De olie niet toepassen bij zwangerschap.


Citroenolie Brazilië
Citrus limonum
Activeert de witte bloedlichaampjes bij de organische afweer, aderversterkend, antireumatisch, antiseptisch, bloedstelpend, darmgasverdrijvend, koortsverdrijvend, reinigend, verkoelend, wormverdrijvend.
Dit zijn slechts enkele van de vele eigenschappen die citroenolie heeft. Het is een probaat middel tegen gewrichtsontsteking, het verouderingsproces wordt erdoor tegengegaan en door herstel van het biologisch evenwicht werkt de olie bloeddrukverlagend. De Grieken brachten de citroen mee uit Palestina, waar de plant al eeuwenlang bekend was. Oorspronkelijk kwam de plant uit Zuidoost-Azië. De Romeinen brachten de plant naar Italië, waar enorme tuinen ontstonden. De Arabieren brachten de planten naar het westen van Europa.
De citroen werd al snel populair als een uitstekend middel tegen scheurbuik. Bijna alle schepen hadden een lading citroenen aan boord om deze aandoening, die vooral op lange reizen voorkwam, te bestrijden.
De zeer bittere zaden van de citroen werden vroeger veel gebruikt tegen wormen en koorts.
Een verrotte citroen is overigens een probaat middel tegen mieren en jeuk.


Citronelolie Java
Oleum aetherum citronellae
Deze olie ruikt naar de onbespoten schil van de citroen maar dan zonder zuur. Citronelolie werkt hart- en zenuwversterkend en bovendien bloedzuiverend. Het is een gele olie met een zeer frisse geur. Vanwege de opwekkende aromatische geur wordt citroenolie veel gebruikt bij het maken van parfums.

Cypresseolie Frankrijk
Cupressus Sempervirens
Cypresseolie is geschikt voor gebruik bij een vette huid, bij acne, couperose, cellulitis en bij de aanleg voor spataderen. Het is bovendien vaatwandversterkend en heeft een vitaliserende en zuiverende werking.

Dennenolie Balkan
Pinus Mugo Turra
Deze olie heeft een sterke, balsemachtige geur en wordt voornamelijk gebruikt in bad- en doucheproducten. De olie wordt door destillatie gewonnen uit de naalden en de spruiten van de (berg)den. De aromatische geur ontwikkelt zich pas als deze in heet water gedaan wordt. Dennenolie heeft een zeer weldadige werking op de luchtwegen.

Dilleolie Rusland
Anethum graveolens L.
De naam 'Dille' komt van het Oud Saksische woord ‘dilarm’ dat in slaap wiegen betekent. Dille bevordert een gezonde en goede nachtrust. Van zowel het kruid als de zaden worden via stoomdestillatie etherische oliën gemaakt. Een massage met dilleolie is weldadig bij ongemakken voor of tijdens de menstruatie. Meng hiervoor vijftien druppels dilleolie met 100 ml amandelolie en masseer hiermee de huid.

Eucalyptusolie Portugal
Eucalyptus globulus
Deze helderbruine tot groenachtige vloeistof wordt gewonnen uit de bladeren van de eucalyptusboom. De werking van eucalyptusolie is vooral antiseptisch, pijn- en jeukstillend. Vanwege de frisse smaak is deze olie een geliefd ingrediënt in mondverzorgingsproducten.

Gemberolie China
Zingiber officinales
Gemberolie, Oleum zingiberus, wordt verkregen door stoomdistillatie uit de gedroogde, gemalen wortelstok. De olie wordt niet alleen veelvuldig gebruikt als smaakstof maar is ook als geurstof  zeer geliefd.
Gember vormt de basis voor een groot aantal drankjes, kan in tandpasta’s verwerkt worden en is een aanbevolen middel bij kiespijn, keelontsteking en heesheid.

Grapefruitolie Israel
Citrus Decumana
Grapefruit is een essentiële olie die verkregen wordt via koude persing (koude persing van de schil van de gekweekte vrucht). Het is een hele zuivere essentiële olie, onbewerkt en zonder toevoegingen. De grapefruit is een kruising tussen de pompelmoes en de zoete sinaasappel. Veel grapefruitplantages zijn te vinden in de VS (Californië en Florida), Brazilië en Israël. Voor 1 liter etherische olie worden meer dan 1000 kilo schillen geperst. De kleur van grapefruitolie is lichtgeel tot groen. De geur is lichter dan die van andere citrusoliën, fris en iets bitter-zoet. Veel grapefruitolie wordt verwerkt als hoofdnoot in parfums en eau de cologne.  Essentiële grapefruitolie heeft een antiseptische, antitoxische en samentrekkende werking. De geur van de olie gaat goed samen met ylang-ylang, palmarosa, geranium en roos. Geranium wordt in de aromatherapie gebruikt bij depressie, hoofdpijn, plankenkoorts, jetlag, vermoeidheid en lusteloosheid. In de huidverzorging is grapefruit  te gebruiken bij zwemmerseczeem, vette huid en mogelijk bij cellulitis. Grapefruit maakt de huid strakker en stimuleert de haargroei. De olie heeft een ontsmettende werking en bevordert de bloed- en lymfecirculatie. Grapefruitolie is bovendien heerlijk bij de behandeling van stijve spieren en oedeem.

Geraniumolie China
Pelargonium Asperum
Geraniumolie heeft een genezende en rustgevende werking, is pijnstillend en heeft sterke huidverzorgende eigenschappen. Geraniumolie heeft een sterke, zoete bloemengeur die iets lijkt op de geur van de roos. De olie is helder en lichtgroen van kleur en wordt gewonnen door stoomdestillatie uit  de bloemknoppen.

Jeneverbesolie Indië
Juniperus Communis L.
De struik komt veel voor in  Zuid-Europese landen, Noord-Amerika en Canada en is een van oudsher bekend en gewaardeerd geneesmiddel bij waterzucht, chronische blaasontsteking, blaasgruis en stenen en kan dienen als vochtafdrijvend middel. De olie heeft een lichtgele kleur met een houtachtige geur die op de geur van dennennaalden lijkt en werkt sterk reinigend op lichaam en geest. Jeneverbes wordt traditioneel gebruikt om `gin` te parfumeren. Onze `jenever` vindt zijn oorsprong in deze plantennaam. Jeneverbesolie heeft veel aangename eigenschappen en kan uitwendig gebruikt worden bij o.a. opkomende verkoudheid, darmgassen, jeuk, zweertjes jeugdpuistjes, onzuivere huid, acne, verminderde eetlust, longtuberculose, maagzuur, gewrichtspijn, spierpijn, jicht, menstruatiepijnen, reumatische klachten, spijsverteringsstoornissen, overmatige transpiratie, vermoeidheid, witte vloed, blaas- en nierstenen, vochtig eczeem en zenuwpijnen. Jeneverbes niet gebruiken tijdens zwangerschap of bij nieraandoeningen.

Kajeputolie Australië
Melaleuca Cajeputi
Deze olie wordt door destillatie uit de bladeren van de cajeputboom gewonnen en lijkt sterk op eucalyptusolie. De olie kan gebruikt worden bij griep, verkoudheid en keelpijn en is maagversterkend. Kajeputolie is ook geschikt om te inhaleren.

Kamfer China
Cinnamomum Camphora
Kamfer is een grofkorrelig poeder met het uiterlijk van kristallen. Het wordt uit alle onderdelen van de kamferboom gewonnen - uit oudere bomen in vaste vorm, uit jongere daarentegen bijna altijd in de vorm van olie-, die vervolgens in kamfer wordt omgezet. Kamferbomen groeien hoofdzakelijk in Japan en op Borneo. Kamfer lost nauwelijks op in water, maar heel goed in vette oliën en in alcohol. Het wordt in de cosmetica gebruikt vanwege de volgende eigenschappen: het bevordert de doorbloeding, het stilt de jeuk, het gaat ontstekingen tegen en heeft een kiemdodende werking. U kunt kamfer het best in kleine hoeveelheden aan crèmes, geneeskrachtige zalven en lotions toevoegen. Bijzonder is ook de toepassing bij het maken van parfums. Kamfer moet droog bewaard worden. Vocht maakt het poeder hard.


Kaneelolie Cassia Ceylon
Cinnamomum aromaticum
Kaneelolie is een gele tot bruine vloeistof met een warm, kruidig, wat harsachtig aroma. De olie laat zich goed met wierook, ylang-ylang-, sinaasappel-, mandarijnolie, perubalsem en oosterse kruidenmengsels combineren. De Kaneelboom komt oorspronkelijk uit Sri-Lanka maar wordt nu verbouwd in Zuid-India, Indo-China, China, Afrika en het Caribische gebied. Het is een groenblijvende boom met witte of gele bloemen die veranderen in blauwe tot paarse bessen. De bladeren verspreiden een sterke, kruidige geur als ze beschadigd worden. De inwendige schors van jonge twijgen wordt om de twee jaar geoogst en levert de bekende ``kaneelstokjes`` Na het oogsten worden de takken in lange dunne reepjes gesneden waarna de bast wordt verwijderd. De bast rolt vanzelf op tijdens het drogen en aan deze eigenschap heeft kaneel zijn naam te danken, die stamt van het Latijnse woord “canella”, wat rolletje betekent.
Kaneel is in China al ruim 4000 jaar bekend en is mogelijk een van de oudste geneesmiddelen. Kaneelolie wordt gewonnen door waterdampdestillatie van de twijgen met bladeren en van de boomschors. De schorsolie is giftig en wordt daarom in de aromatherapie nauwelijks gebruikt. De bladolie is geel tot bruin van kleur met een warm en kruidig aroma. Therapeutisch gezien is kaneelolie zeer waardevol en wel op een groot aantal gebieden. Zij zou ontspannend werken bij spierverhardingen en geestelijke verharding in het algemeen. De olie heeft niet alleen een versterkende en verwarmende werking bij kou maar ook bij innerlijke kilte. De olie bestrijdt bacteriën, virussen en schimmels en remt bovendien ontstekingen en bevordert de doorbloeding. Kaneelolie laat zich goed  combineren met sinaasappelolie, mandarijnolie en cypressenolie. Kaneelolie nooit onverdund op de huid gebruiken.

Kardomomolie Indië
Elletaria cardamomum whit et maton
Kardamomolie wordt geacht verwarmend en stimulerend te werken.  Kardamon is een geliefd kruid in de keuken,  het heeft een plezierige geur en wordt daarom veel als geur- en smaakstof gebruikt . Bijvoorbeeld  in brood en gebak en om koffie te aromatiseren. Kardamon werkt bovendien eetlustopwekkend, krampstillend,  maagversterkend, ontsmettend, opwekkend en urinedrijvend.

Korianderolie Rusland
Coriandrum sativum
Koriander heeft een aromatisch, zachte geur. De korianderplant komt voornamelijk voor in Midden-Europa en de voormalige Sovjetunie (Rusland). De etherische olie wordt verkregen door stoomdistillatie van de gekneusde rijpe zaden, is kleurloos tot lichtgeel en heeft een zoete geur die in eerste instantie als onaangenaam wordt ervaren. In de voedingsmiddelenindustrie wordt de olie gebruikt als smaakmaker in vleesproducten, in de banketbakkerij en bij het stoken van likeur. De olie werkt pijnstillend, stimulerend en wordt ook gebruikt bij infecties, spierpijn en reumatische pijnen.Kruidnagel(blad)olie Madagaskar
Eugenia Caryophyllus
Kruidnagel werkt pijnstillend. De meest populaire toepassing van kruidnagel is bij kiespijn. Kruidnagelolie helpt om geestelijke en lichamelijke wonden te genezen en pijn te verlichten. In de aromatherapie zou de olie werken bij de zelfhelende krachten in een mens en het gevoel van eigenwaarde versterken.Ook te gebruiken bij reumatische klachten. Recept bij reumatische pijn: 90 ml basis massageolie, 10 ml Sint-janskruidolie, 20 druppels geraniumolie, 10 druppels lavendelolie, 10 druppels citroen of eucalyptusolie en 5 druppels kruidnagelolie. Hiermee kunt de pijnlijke plekken in masseren.


Kruizemuntolie China
Mentha spicata
De geur is heel verfrissend, heeft een mentholachtige geur en werkt verkoelend. Kruizemuntolie wordt gebruikt in tandpasta, mondwater en in massageolie en voetencrème.


Laurierbladolie Kroatië

Laurus nobilis
Laurierbladolie beschermt tegen invloeden van buitenaf. Bij de Grieken was laurier het symbool van de zon, de wijsheid en de glorie.  De takken van de laurierstruik werden door de Grieken dan ook gebruikt voor het maken van hun overwinningskransen. Laurier werkt algemeen versterkend, anti-depressief, anti-sceptisch, wondhelend, bloedsomloopregulerend en wordt gebruikt bij de bestrijding van parasieten bij huisdieren.

Lavendelolie Kroatië
Lavandula angustifolia
Lavendel is een lage, heesterachtige plant die bijna overal kan groeien, zelfs in natte, mistige streken. De olie wordt uit de bladeren en de toppen van de struik gedestilleerd. Lavendelolie werkt kalmerend, zeer goed tegen insecten en is bovendien bloeddrukverlagend. In de aromatherapie neemt lavendelolie een zeer prominente plek in. Lavendelolie is een van de weinige etherische oliën die ook onverdund op de huid kan worden gebruikt. Binnen de aromatherapie wordt lavendelolie gebruikt bij: snijwonden, brand- en andere wonden, bij verkoudheid, misselijkheid, bij acné, spanningen, depressie, slapeloosheid en tegen haarluis.

Lemongrasolie (citroengrasolie) Guatemala
Cymbopogon citratus
Lemongras is een snelgroeiende, aromatische grassoort dat tot 1,5 meter hoog kan worden en heeft een uitgebreid wortelstelsel. Het gras is oorspronkelijk afkomstig uit India en wordt nu ook gekweekt in Afrika, Guatemala en op Sri Lanka. De olie wordt verkregen door stoomdistillatie van de verse en gedeeltelijk gedroogde bladeren. Citroengras wordt ook gebruikt bij acné, overmatige transpiratie, spierpijn, als geurstof in zeep en wasmiddelen, in cosmetica en parfums en als smaakstof in de voedsel- en drankindustrie. De olie geeft een intensieve, citroenachtige, frisse geur die een opwekkende en activerende werking heeft. Lemongrassolie wordt ook gebruikt ter voorkoming van luchtweginfecties. Meng hiervoor 5 druppels lemongrassolie, 4 druppels eucalyptusolie en 3 druppels sandelhoutolie met 25 ml basisolie of verdamp de oliën in een aromabrander. Voor een zuivere atmosfeer kunt u 3 druppels lemongrassolie met 3 druppels salieolie verdampen in een aromabrander. De geur van citroengrasolie gaat goed samen met die van geranium, citroen, bergamot, ceder en den. De olie dient met mate gebruikt te worden, deze kan bij gevoelige mensen irritatie veroorzaken.

Limettenolie (limoenolie) Mexiko
Citrus aurantifolia 
De limoen of lemmetje, Citrus aurantifolia, is een kleine, groenblijvende boom met harde scherpe doornen en kleine witte bloemen. De bittere vruchten zijn bleekgroen van kleur en kleiner dan die van de citroenboom. Anders dan de subtropische citroen is de limoen een tropische vrucht die waarschijnlijk uit Zuidoost Azië stamt, waar ook vergelijkbare soorten in het wild groeien. Limoen wordt nu in vele variëteiten wereldwijd verbouwd. De belangrijkste gebieden zijn Gloria, Cuba, Centraal Amerika en Italië. De vrucht wordt hoofdzakelijk gekweekt voor de productie van sap, etherische olie en citroenzuur. Limoen heeft een verfrissende en verkwikkende werking op de geest en op de huid. De olie activeert de creativiteit en inspireert tot vrolijkheid, is milder dan die van de citroen, maar lijkt er veel op. De etherische olie wordt gewonnen door koude persing van de schil van onrijpe vruchten of door stoomdestillatie van het uitgeperste fruit, als bijproduct van de sapproductie. De olie van de schil is lichtgeel tot olijfgroen van kleur met een zoete citrusgeur. De olie afkomstig van het fruit is helder tot lichtgeel met een krachtige, fruitige geur. Beide soorten limoenolie worden gebruikt als geurstof in zeep en parfum. De essentiële olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij vet haar, couperose, wratten, sproeten, hoofdpijn, vermoeidheiden en spierpijn. De olie die afkomstig is van de schil is fototoxisch, dus niet in de zon op de huid gebruiken !
Limoen kan goed gemengd worden met eucalyptusolie, neroliolie, rozemarijnolie, lavendelolie en andere citrusoliën. Meng ter verdamping  6-8 druppels limoenolie in de aromalamp. Citroenolie heeft een vrolijke, stimulerende werking welke het concentratievermogen zou kunnen verhogen. Voor het bleken van tanden kan men 20 druppels limettenolie in het sap van een citroen doen en hiermee één keer per week de tanden poetsen. De rest kan gebruikt worden als mondspoeling. Bij spierpijn kan men 5 druppels limettenolie, 10 druppels lavendelolie, 10 druppels jeneverbesolie, 10 druppels marjoleinolie en 5 druppels rozemarijnolie mengen met 100 ml amandelolie. Met dit mengsel kan men  de pijnlijke spieren masseren. Bij sproeten: meng 5 druppels limettenolie in een eetlepel amandelolie en stip hiermee 2 à 3 maal per dag de sproeten aan (niet geschikt voor de gevoelige huid en hiermee niet in de zon gaan).

Litsea cubeba
Litsea heeft een lichte, frisse, fruitige citrusachtige geur met een warme ondertoon van bloemen.De olie werkt activerend en opwekkend. Litsea, ook wel May Chang genoemd is een kleine boom die voorkomt in China en Maleisië. De bloemen, de vruchten en de bladeren ruiken naar citroen. Omdat de vruchten op kleine pepertjes lijken wordt de boom ook wel Chinese peperboom genoemd. De essentiële olie wordt verkregen door stoomdistillatie van de vruchten.
De olie is geliefd om zijn geur en wordt veel gebruikt in luchtverfrissers, zepen en deodorants en als smaakstof in de voedingsmiddelenindustrie. Litsea olie werkt ontspannend en rustgevend en is geschikt in huidverzorgingsproducten voor de vette huid met acné en spierbalsems.

Mandarijnolie Spanje
Citrus Nobilis oorspronkelijk
Deze olie is oorspronkelijk afkomstig uit China. De mandarijnboom wordt nu vooral  gecultiveerd rondom de Middellandse Zee en in Brazilië. In Florida, Texas en Californië (Verenigde Staten) wordt een Amerikaanse variëteit van de Oostaziatische mandarijn gebruikt. De vruchten werden traditioneel cadeau gegeven aan de Chinese Mandarijnen, hier vindt de naam van de vrucht dan ook zijn oorsprong.Mandarijnolie wordt door kinderen zeer gewaardeerd om zijn geur en wordt daarom ook vaak gebruikt in verzorgende producten voor kinderen. Het is de ideale olie voor aanstaande moeders, baby`s en kinderen. De olie werkt  kalmerend op de spijsvertering en is zuiverend voor de huid. De essentiële olie wordt geperst uit het buitenste gedeelte van de schil van de rijpe vrucht, is oranje van kleur, bevat veel vitaminen en heeft een zeer frisse geur. Mandarijn heeft veel aangename eigenschappen en kan gebruikt worden bij o.a.: de behandeling van puistjes en een vette huid, nerveuze hoest, slecht en onrustig slapen, slecht eten, nervositeit, vooral bij kinderen,  een vermoeide huid, rimpels, bedplassen, cellulitis, stress, angst, verdriet en bij depressies. 

Marjoleinolie Iran
Origanum vulgare
Het woord origanum komt van het Griekse ‘oros’ (berg) en ganus (vreugde). Het kruid groeit o.a. in Iran, rond de Middellandse Zee en in Hongarije. In de aromatherapie wordt aan de olie een bloeddrukverlagende, darmgasverdrijvende, geslachtsdriftremmende, hartversterkende, helende, kalmerende, krampstillende, laxerende, ontsmettende, pijnstillende, slijmoplossende, zenuwversterkende en menstruatieopwekkende werking toegekend.
Marjoleinolie, toegevoegd aan bijvoorbeeld Sesamolie heeft een heilzame werking bij stijve spieren en spierpijn.
Het gebruik van grote hoeveelheden wordt afgeraden, omdat dit hartstoornissen zou kunnen veroorzaken.
Marjolein wordt ook wel marjoraan genoemd.

Manukaolie Nieuwzeeland
Leptospermum Scoparium
Manuka is familie van de tea- tree boom en heeft uitstekende antiseptische eigenschappen. De manukaolie werkt heilzaam bij acne en voetschimmel, vooral in combinatie met lavendel- en tea-treeolie

Melisseolie Frankrijk
Cymbopogon Winterianus
Melisse, ook wel citroenmelisse genoemd, verspreidt de overvloedige geur van de bijbehorende etherische olie, de oleum melisssae. Op warme dagen is de zoete, citroenachtige lucht goed te ruiken. De blaadjes en de bloeiende topjes van de melisse bevatten vooral minerale zouten en looistoffen. De goede werking van de melisse is vooral bekend geworden door de 'Melissegeest', die door de Orde van barrevoets gaande Karmelieter monniken in 1611 in Parijs als geheim wondermiddel tegen alle denkbare kwalen werd gebruikt. Melisseolie werkt verfrissend en ontspannend bij een vermoeide, ouder wordende huid. Ook bij migraine kan een stoombad met melisse goede diensten bewijzen.

Menthol China
Menthol
Menthol is een kleurloos kristalachtig poeder met een frisse reuk. Het is niet oplosbaar in water, maar lost zeer gemakkelijk op in alcohol. Vanwege de koelende werking op de huid en de aangename pepermuntlucht wordt het veelvuldig in mondwater en lotions gebruikt. Menthol heeft bovendien een krachtige antiseptische en jeukstillende werking. Het moet  heel zuinig gebruikt worden. In de natuur komt  menthol vooral voor in  pepermuntolie en planten van de Mentha familie (Mentha piperita, Mentha arvensis)  Pepermuntolie bevat 35 tot 60 % menthol. Menthol  wordt verkregen door extractie uit planten.

Mirreolie Etiopie
Commiphora molmol
Mirrehars wordt afgescheiden door de takken van de mirrestruik. De struik komt voornamelijk voor in de landen rond de Rode Zee, en tussen de Eufraat en de Tigris (daar waar het aardse paradijs gelegen zou hebben).
De hars wordt gewonnen door in de stam van de woestijnstruik sneden te maken en de druppels hieruit op te vangen. De etherische olie wordt verkregen door stoomdistillatie van de hars. Het is een dikke, lichtgele olie met een warme, licht kruidige-zoete geur. In de oudheid gebruikten Egyptische vrouwen de olie in gezichtsmaskers om eeuwig jong te kunnen blijven. Ook werd de olie gebruikt bij het balsemen van lijken. Essentiële mirreolie werkt ontstekingsremmend, samentrekkend, slijmoplossend en wordt gebruikt bij een onzuivere, onrustige huid,  bij eczeem en in mondverzorgingsproducten. De olie is in de cosmetische industrie zeer geliefd als geurstof en als smaakstof in voeding en dranken.

Niaouliolie Nieuw Caledonië
Maleleuca Viridiflora
Niaouli is een groenblijvende boom met een sponsachtige bast, puntige bladeren, stekels en geelachtige bloemen en is afkomstig uit Australië en Tasmanië. Bij het pletten van de bladeren komt een sterkearomatische geur vrij. De etherische olie wordt verkregen door stoomdestillatie uit de bladeren en de jonge twijgen. De niaouliolie is kleurloos, lichtgeel of groenig. De geur doet denken aan die van eucalyptusolie, maar is wat pittiger. De olie heeft wel dezelfde eigenschappen. De antiseptische werking is echter wat sterker. Niaouliolie helpt bij het genezen van wonden en de regeneratie van huidweefsel. De olie vindt met name toepassing bij de vette huid, huidvlekken, snij- en brandwondjes, zweertjes, acne, insectenbeten, steenpuisten, slechte doorbloeding, spierpijn, reumatische aandoeningen; hoest (maakt het ophoesten van slijm eenvoudiger), bij zere keel, ontsteking van de bijholten van de neus en astma, bronchitis, griep, verkoudheid en koorts. Ook geschikt om te inhaleren.

Oranjebloesemolie natuuridentiek
Citrus Dulcis
De olie wordt ook Neroliolie genoemd en heeft een exotische bloemige geur die activerend op geest en lichaam werkt. Oranjebloesemolie kan gebruikt worden bij littekens, zwangerschapsstriemen en couperose.Heerlijk frisse geur. Samen met bergamotte wordt het gebruikt voor eau de cologne 4711.

Patchouliolie Indonesië
Pogostenum Cablin
Patchouli is een vast, ruig kruid dat  wel 1 meter hoog  kan worden. Patchouli heeft een stevige harige stengel, geurige donzige bladeren en witte bloemen met een paarsige waas. Inheems komt deze voor in Indonesië en de Filippijnen. De olie wordt nu ook gekweekt in o.a. Indonesië, China, Maleisië en Zuid-Afrika. De etherische olie wordt door stoomdestillatie uit de gedroogde bladeren verkregen: de bladeren worden gewoonlijk eerst aan een gisting onderworpen. De olie is amberkleurig of donker oranje en heeft een zoete, rijke, kruidige aardeachtige geur, die nog beter wordt bij het ouder worden. De geur van patchouli blijft lang hangen. Patchouli wordt met succes gebruikt bij de behandeling van zweren en voetschimmel en de verzorging van de vette huid en vet haar, schimmelinfecties, roos, rimpels, wijde poriën, huiduitslag,  de gebarsten en geschaafde huid, acne, eczeem, dermatitis; spataders en als adertonicum. In de aromatherapie zou zij kunnen helpen bij nerveuze uitputting en  bij met stress samenhangende klachten. Ook wordt de olie gebruikt bij de behandeling tegen frigiditeit. Patchouli wordt op grote schaal gebruikt in cosmetische preparaten, als fixatief in zepen en parfums en in de voedingsmiddelenindustrie (alcoholische- en frisdranken). De olie is zeer geliefd om onaangename geuren en smaken te bestrijden. Patchouliolie is goed te combineren met cederhout-, sandelhout-, vetiver-, geranium-, lavendel-, kruidnagel-, rozen-, neroli-, cassia-, bergamot-, mirre- en scharleiolie en met diverse oliën met een oriëntaalse basis.
Patchouli heeft een exotische, doordringende muskus-achtige geur. Deze is erotisch en ontspannend.
Dosering in een aromalampje: 2-4 druppels.

Pepermuntolie USA
Mentha peperita
Pepermuntolie is een kleurloze, olieachtige vloeistof, met een aangenaam frisse geur, die gewonnen wordt door waterdampdestillatie van het pepermuntkruid. Vanwege de opwekkende smaak en de antiseptische werking wordt het veelvuldig gebruikt  in verzorgingsproducten met name in poeders en lotions en bijvoorbeeld in mondwater.
Akkermunt heeft van alle muntsoorten het hoogste gehalte aan menthol. Het kruid wordt daarom in veel Aziatische landen grootschalig verbouwd. Traditioneel wordt akkermunt gebruikt voor de behandeling van reumatische pijnen, zenuwpijn en verkoudheid. In de aromatherapie worden geplette bladeren op het voorhoofd gelegd om nerveuze hoofdpijn te verlichten. In de Chinese geneeskunde wordt het kruid zelfs gebruikt bij de behandeling van tumoren en huidaandoeningen. Bij de behandeling van luchtwegproblemen geeft de olie van de akkermunt verlichting en het inhaleren ervan wordt door veel astmapatiënten als zeer aangenaam ervaren. De olie wordt gewonnen door waterdampdestillatie van het bloeiende kruid. Akkermuntolie wordt o.a. gebruikt bij astma, zenuwpijn, maagklachten, de hik, verkoudheid, koorts, spastische hoest, flauwvallen, slijmvliesontsteking, wintervoeten, vermoeidheid, tand- en kiespijn, misselijkheid, diarree, reisziekte, slechte adem, verstopte poriën, shock, acne, hoofdpijn en migraine. Het hoge menthol gehalte kan in sommige gevallen huidirritaties veroorzaken.

Petitgrainolie Spanje
Citrus Amara  (dwergsinaasappel)
Dit olie wordt via waterdampdestillatie uit de bladeren en takken van de boom gewonnen. De Petitgrainolie ontwikkelt een zwakke, zoete, aangename bloemige geur, welke aan neroliolie en oranjebloesemolie doet denken. De olie wordt  veelvuldig in de parfumindustrie gebruikt. Van de olie mag nooit meer dan 1,4 %  in een verzorgingsproduct  toegevoegd worden. De olie werkt ontspannend, opwekkend, antibacterieel en zou in de aromatherapie het geheugen versterken. In de cosmetische industrie wordt de olie gebruikt bij de verzorging van de vette en onreine huid. Een bad met petit grainolie werkt uitstekend om daarna lekker te kunnen slapen: u dient hiervoor 5 druppels petitgrainolie in 10 ml neutrale badolie op te lossen en toe te voegen aan uw bad.

Ravensaraolie Madagasker
Ravensara aromatica
Deze olie wordt verkregen door stoomdistillatie van de bladeren van de boom (de Ravensara aromatica sonnerat). Deze altijd groenblijvende boom is inheems in Madagaskar. De geur van de ravensaraolie is licht anijsachtig. Opgelost in een basisolie wordt ravensaraolie. goed op de huid verdragen. In de aromatherapie wordt de olie o.a. ingezet bij virale infecties, griep, infecties op de luchtwegen en herpes.

Rozenhoutolie Brazilië
Aniba Roseodora
In de aromatherapie wordt rozenhoutolie geacht mensen meer ontvankelijk voor het genieten van alle mooie dingen om hen heen te maken. Het zou een harmoniserende werking op de geest kunnen hebben. In massageoliën, badoliën en crèmes heeft rozenhoutolie een verzachtende werking. Het is ook heerlijk om het huis te parfumeren met rozenhoutolie: dit kan door middel van verdamping in een aromalampje of door een paar druppels in uw schoonmaaksop te doen. U kunt  ook 5 a 10 druppels rozenhoutolie door het laatste spoelwater van de wasmachine of de handwas doen. Voor het beste effect bij voorkeur een neutraal, ongeparfumeerd waspoeder gebruiken.

Rozemarijnolie Tunesië, natuurlijk
Rosmarinus officinalis
De olie wordt verkregen door waterdampdestillatie van de verse bloeiende toppen. De olie is kleurloos tot lichtgeel en heeft een sterke, kruidige, balsemachtige geur. Rozemarijnolie werkt activerend en stimulerend. Pure essentiële rozemarijnolie is heerlijk voor het haar en wordt ook veelvuldig gebruikt in parfums, lotions, luchtverfrissers, desinfecterende middelen en zeep.U kunt ook rozemarijnblaadjes aan het badwater toevoegen (ter stimulering van de bloedsomloop).

Rozenolie natuuridentiek
Goedkopere soorten rozenolie worden met alcohol geëxtraheerd uit de bloemen van de rozenstruik. Deze olie is amberkleurig en heeft een warme zoete geur. Deze geur is echter veel harder en vlakker dan natuurlijke

Salieolie Dalmatië
Salvia Officinalis, 30 % Thujon
Salieolie bestaat uit verschillende etherische oliën, kamfer, looistof, zetmeel en eiwit. In de cosmetica is salieolie  zeer geschikt voor de verzorging van de vette, onzuivere huid.  De olie heeft een reinigende, adstringerende werking, remt de overtollige talgproductie en draagt bij tot het herstel van ontstoken huidplekjes. In verband met haar desinfecterende en verzachtende eigenschappen wordt salieolie veel gebruikt intandpasta's en mondwaters. Het is verder een probaat middel bij nachtzweten, bloedingen van het tandvlees en bij hardnekkige slijmvorming in de longen. Met salieolie in combinatie met heermoes- en kamilleolie kunt u een verfrissend  kruidenkompres maken.

Sandelhoutolie West Indië
Amyris Balsamifera
Sandelhoutolie is een van de meest gebruikte oliën bij het maken van  parfum. De olie wordt hierbij al zo'n 4000 jaar  toegepast. De olie wordt uit de bast van de boom gedestilleerd en veelvuldig in parfums en zepen verwerkt  om zijn heerlijke geur. Sandelhoutolie is een van de beste middelen tegen huidproblemen. Door haar licht samentrekkende werking is het een probaat middel tegen een vette huid. Ook jeugdpuistjes en huidontstekingen worden met veel succes bestreden met deze essentiële olie. Chronische huidaandoeningen, bronchitis en klachten van de urinewegen kunnen, onder deskundig toezicht, vaak met gebruik van sandelhoutolie verbeteren. Sandelhoutschijfjes als toevoeging aan het badwater  geven uw bad een heerlijke geur en werken antiseptisch. In de aromatherapie wordt de geur van de olie beschouwd als verjongend, vooral in combinatie met ginseng en smeerwortel.

Sinaasappelolie Brazilië
Citrus Sinas Sinensis
Sinaasappels zijn afkomstig uit Indië en China (vandaar de naam China's appel's, dat later sinaasappels werd), maar worden al eeuwen in gebieden rond de Middellandse Zee gekweekt. Uit het blad komt de petitgrainolie, uit de bloesem de neroli en uit de schil wint men een heerlijk ruikende olie. Deze sinaasappelolie is zeer bekend om zijn maagversterkende en spijsverterings- bevorderende werking. De Franse courtisane Ninon de Lenclos, een 17de-eeuwse schoonheid, schreef haar jeugdig voorkomen toe aan het dagelijks gebruik van sinaasappel.

Sparrenaaldolie Sibirië, natuurlijk
Abies Sibirica
Deze olie wordt uit de naalden van verschillende soorten sparren of dennen  gewonnen. De sparrenaaldolie wordt gebruikt bij aandoeningen aan de luchtwegen, bij reumatische klachten en bij zenuwpijn. De naaldenolie is heerlijk bij gebruik in zeep- en badproducten en  wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij aambeien, wonden, astma, bronchitis, chronische hoest, keelpijn, infecties aan de urinewegen, depressiviteit, nervositeit, spanningen en stress.

Strobloemolie Balkan
Helichrysum italicum
De naam Helicryse is afgeleid van de Griekse woorden helios(zon) en chrysos(goud). De plant komt voor in de landen rond de Middellandse Zee. De plant bevat maar heel weinig olie en het gehalte neemt tijdens de bloei steeds verder af. Voor de distillatie gebruikt men alleen de bloemhoofdjes en het bovenste deel van de plant. Hierdoor is er veel plantenmateriaal nodig voor het verkrijgen van de etherische olie. De olie is groengeel tot oranjerood en ruikt kruidig met een ondertoon van thee.
De strobloemolie is geschikt bij de behandeling van spierletsel en verstuikingen waarbij hematomen ontstaan. Heliocryse wordt ook wel de arnica onder de etherische oliën genoemd omdat de olie effectief is bij de behandeling van bloeduitstortingen en zelfs in staat is oude bloedstolsels op te lossen.
De olie wordt gebruikt in de cosmetische industrie in parfum en huidverzorgingsproducten.
In de aromatherapie wordt de essentiële olie ingezet bij o.a. blauwe plekken, acné, ontstekingen, eczeem, verstuikingen, herpes, verkoudheid, zenuwpijn, stress, aambeien, rosacea, slijmvorming, allergische huiduitslag en in het algemeen voor een betere doorbloeding.
De olie kan puur of verdund op de huid aangebracht worden of in een aromalamp verdampt worden.
De olie kan goed gecombineerd worden met andere essentiële oliën zoals roos, lavendel, kruidnagel, citrusoliën, scharlei en neroli.

Tangerineolie Brazilië
Citrus reticulata blanco
Tangerine heeft een zachte, frisse en zoete geur.
De tangerine behoort tot de Mandarijnen, waar verschillende variëteiten in bestaan. Het betreft hier een soort die voorkomt in Florida, Texas en California en is de Amerikaanse variëteit (de Tangor) van de Oost-Aziatische mandarijn. In de werking van deze oliën zit weinig verschil, wel in de geur. De rode mandarijnolie wordt gewonnen uit de rijpe vruchten van de Citrus nobilis. De groene mandarijnolie wordt gewonnen uit de onrijpe zaden.
Zie voor de werking ook mandarijnolie.

Tea tree olie Australië, biologisch
Melaleuca alternifolia
Deze 100% pure olie wordt door veel mensen over de gehele wereld gebruikt bij de verzorging van het gezicht en het lichaam. Het is een natuurlijke olie waaraan geen andere ingrediënten zijn toegevoegd. De olie prikt niet en kan puur op de huid aangebracht worden. Indien u deze olie voor de eerste keer wilt gebruiken raden wij u aan eerst de olie op uw huid te testen. Als er geen overgevoeligheidsreactie ontstaat kunt u de olie veilig  gebruiken.
Tea treeolie is een medicinale olie die bij vele problemen als eerste hulpmiddel gebruikt wordt. De olie heeft een sterke antiseptische en verdovende werking en wordt o.a. gebruikt bij de behandeling van wonden, ontstekingen, schimmels, insectenbeten, jeuk en vlooien.

Tijmolie Duitsland
Thymus Vulgaris
Sinds de oudheid geniet thijm een grote bekendheid, als geneeskrachtig kruid maar ook als onontbeerlijk keukenkruid. De olie werkt opvallend gunstig bij spijsverteringsstoornissen en aandoeningen van de luchtwegen. De wilde tijm (Tymus serpyllum) beschikt over dezelfde eigenschappen als gewone thijm (Tymus vulgaris).
Thijmolie ontsmet en stimuleert het afweersysteem. Het werkt bovendien algemeen opwekkend, krampstillend, vochtafdrijvend, slijmoplossend, menstruatiebevorderend en is heilzaam bij reuma.
Een paar druppeltjes inhaleren met een stoombad helpt bij bronchitis, verkoudheid of keelpijn.
Thijmolie verwerkt in crèmes kan verlichting geven bij kneuzingen, spierpijn en huidirritatie. De olie is ook zeer heilzaam bij de behandeling van tand- en kiespijn.

Thujaolie Korea
Thuja occidentalis
Deze altijd groene boom behoort tot de cypresse-achtigen. De boom wordt ook wel Witte- of Moerasceder en Levensboom genoemd. Het werkzame geneeskrachtige bestanddeel is de etherische olie, de Oleum thuiae. De olie werkt bacterie-, schimmel- en zwamdodend en wordt door de farmaceutische industrie gebruikt in desinfecterende producten. Thujaolie is zeer effectief bij de bestrijding van wratten, vooral hand- en voetwratten. Bij verdamping werkt de olie stimulerend en slijmoplossend.
Thujaolie is zeer giftig en inwendig gebruik ervan moet uitsluitend onder medisch toezicht gebeuren. Ook bij uitwendig gebruik is voorzichtigheid geboden: de olie kan irritatie opwekken.

Venkelolie Spanje
Foeniculum vulgaris
Venkel is een inheemse plant in het Middellandse Zeegebied. In Italië en Spanje is de plant een vast ingrediënt voor salades. Zowel het blad, de zaden en de wortel worden geconsumeerd. De Venkel is een twee-jarige tot overblijvende plant met een 90 - 150 cm hoge stengel. De venkelolie die uit de zaden wordt geperst heeft een geneeskrachtige werking. Het maakt hoest losser en verzacht deze. Het verdrijft gassen en verwarmt de maag. Voor de huid is venkelolie uitstekend te gebruiken omdat ze zorgt voor een betere vochtopname. Goed in crèmes, bodylotions en massageolie voor de versteviging van de borsten te gebruiken. Niet bij zwangerschap gebruiken !

Vetiverolie Java
Vertiveria Zizaniades
Vetiverolie is een in de parfumerie gebruikte dikke olie, bereid uit de wortels van vetiver, een tropische grassoort.
De beste olie wordt verkregen uit 18 tot 24 maanden oude wortels van het gras. De wortels worden opgegraven, schoongemaakt en gedroogd. Na verloop van tijd worden de wortels in stukjes gehakt en in water opgelost.  Hierbij wordt het water-gedeelte gescheiden van het olie-gedeelte. Zoals bij meerdere oliën het geval is, wordt de geur bij vetiverolie steeds beter, naargelang de olie ouder wordt.
De olie afkomstig van Java, ruikt veel rokeriger.

Wierookolie Somalië

Boswellia Serrata
wordt uit het haars gewonnen. Heeft een zoete geur. Wordt voor de ouder wordende huid en bij acné toegepast. Het voorkomt rimpel- en litttekenvorming.


Ylang -Ylangolie Komoren
Cananga Odorata
Ylang-Ylang betekent 'bloem der bloemen', dat te maken heeft  met zijn zoete, exotische geur. Ylang -Ylangolie  wordt al sinds jaren in de parfumindustrie gebruikt. De geneeskrachtige werking ervan is echter minder bekend. In de aromatherapie zou de olie een helpende hand kunnen bieden bij het loslaten van spanning en stress, vooral wanneer deze veroorzaakt worden door een veeleisende en overheersende omgeving. Ylang-Ylang laat de uitstraling en het zelfvertrouwen van de mens tot uitdrukking komen. Het verdrijft jaloerse gedachten en teleurstellingen. Verwerkt in huidverzorgingsproducten werkt essentiële ylang-ylangolie vooral verzachtend en hydraterend.

 
  Winkelwagen
Aantal Product  
Winkelwagen
 
  Aanbiedingen
Algemene Leveringsvoorwaarden/verzendkosten Privacy Contact